Monday, March 7, 2011

A Checklist::Tanda-tanda kiamat

AsSalam all,
Sharing is loving..
Much love, me (>_<)

Tanda2 kiamat terbahagi kepada dua:: tanda2 kecil dan tanda2 besar:


Tanda2 Kiamat Kecil::
  1. Diutusnya Rasulullah S.A.W - checked
  2. Disia-siakan amanah (urusan diserahkan kpd bukan ahlinya) - checked
  3. Ibu melahirkan tuannya - checked
  4. Banyak pembunuhan - checked checked checked
  5. Muncul kaum Khawarij (google to know better) - checked
  6. Perang antara yahudi dgn umat Islam - checked
  7. Sedikit ilmu - checked
  8. Zina berleluasa - checked checked checked checked checked
  9. Banyaknya kaum wanita - checked (tengok student U pun dah tahu)
  10. Bermewahan dalam membangunkan masjid - checked
  11. Berleluasa riba n harta haram - checked

Tanda2 Kiamat Besar::
  1. Asap
  2. Dajjal
  3. Binatang melata di bumi
  4. Terbit matahari sebelah barat
  5. Turunnya Nabi Isa A.S
  6. Keluar Yakjuj Makjuj
  7. Gerhana di timur
  8. Gerhana di barat
  9. Gerhana di jazirah Arab
  10. Keluarnya api dari Kota Yaman

Dari Ibnu Hajar, "sedangkan terbitnya matahari dari Barat adalah awal dari tanda-tanda kiamat besar yang mengakibatkan perubahan keadaan langit. Dan berakhir dengan terjadinya kiamat. Hikmah dari kejadian ini bahawa,
ketika terbit matahari dari barat, maka tertutuplah pintu taubat".

Adakah amalan kita sume sudah cukup..utk berhadapan dgn hari pertimbangan & pembalasan? Apa yg dah kita lakukan agar terus menyeru manusia kembali ke jalan yg benar...May Allah bless us with His Rahmah forever...He loves us :)

Mari menonton kajian Harun Yahya berkenaan kiamat CLICK SINI



19 comments:

echah mashuri said...

ya ALLAH.takutnyaaaaa najwaa T__T

A.s.t.i.n.a said...

Terima kasih mengingatkan.. saya selalu alpa..

n@jwamz said...

echah: aku pun takut echah........

astina: that's every Muslim job dear, saling mengingati....

NaniE said...

suka dengan entru kamu ni..nak pinjam tanda kiamat kecil no 3. terima kasih..hehe

mykhalis said...

terima kasih kerana mengingatkan..ramai orang termasuk Khalis bukan tak tahu..tapi selalu lupa.. kalaula setiap blogger bergilir2 saling mengingatkan..semoga kita tak terlalu lalai dan leka dalam urusan dunia

Jojoe said...

thanx for sharing.. masa semakin suntuk... entah dmana kedudukan nanti..masih banyak kelemahan diri.. :-(

Puan Besar Shag Yahaya said...

CHECKED!





Tapi, cek je tak cukup sekarang neh kan sayam. kena jugak kumpul pahala banyak banyak dan kurang dosa dosa kecil.

n@jwamz said...

nanie:: you are most welcome dear (>_*)

khalis + jojoe:: your welcome guys...

zaty luvlianncezzz said...

new entry

jemput jengok>.<
beshhh ke jd sexy??

beautiful_rose said...

dunia sudah hampir ke penghujungnya...

ghost writer said...

terasa gerun lak untuk menghadapi hari-hari begitu..i mean saat2 yang sangat tidak berpihak pada diri.

semoga aku tidak berada dalam zaman di mana Dajal akan turun..

n@jwamz said...

rose:: yes dear..since di zaman Rasulullah pun baginda pernah berkata kiamat sudah hampir.. bayangkn lah, itu sabda Rasulullah beribu tahun yg lepas...sekarang? Wallahua'lam

ghost:: wahh ghost... kau sudah balik dr bertapa yaa...jap nk visit kau:)

Siti Nur Fatimah binti Mohamad Ali said...

mari kita mperbayakkan ibadat..
tanx 4 sharing..

HonEyBuNNy said...

salam..ya allah...takottnya baca neh....

n@jwamz said...

cik tim:: welcome dear..

honey:: a'ah..

Anati Soki said...

sama2 amek pengajaran dan wasapada.. sama2 kita lebih dekatkan diri kita pada allah..

Eel said...

yg terbaru pula (walaupun dah ade tsunami kat acheh dulu), tsunami kat jepun. huhu

EZAN IDMA said...

thanks sebab mengingati. Dunia Semakin hampir dengan Kiamat. TAkut!

Cik Bidadari said...

thanks... sebab ingatkan kita yang selalu lalai kadangkala...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails