Wednesday, March 9, 2011

Suatu kisah mengenai warna (>_<)


Setiap kejadian Allah pasti mempunyai hikmahnya spt contohnya warna..
Allah tidak menjadikan sesuatu(warna dlm kehidupan) itu sia-sia :)

Pada tahun 1977, sorg ahli terapi merawat wanita y sdg menderita penyakit kanser usus. Wanita tersebut enggan mengambil ubat kerana kecewa dgn kesan ubat y diambilnya sekian lama. Justeru, makin bertambahlah kesakitannya bahkan emosi turut t'ganggu.

Apabila ahli terapi masuk ke bilik wanita itu, suprised!!!!

Beliau mendapati kebanyakan benda di dlm bilik itu berwarna merah. Langsir merah, kelambu merah, carpet bercorak merah, meja kecil kaler merah dan cadar serta selimut pun berwarna merah. How shocked he was!!!

Ahli terapi merasakan inilah kunci kesilapan kenapa pe
nyakit wanita itu tetap di tahap yg sama. Lantas, beliau meminta agar suami wanita tersebut memasang langsir baru berwarna kehijauan, cadar & selimut ditukar kpd warna putih, carpet merah dikeluarkan dari bilik, meja kecil dicat dgn warna kekuningan & mentol dicat dgn warna biru.

Apa terjadi?

Selepas perubahan dilakukan, wanita tersebut dibaringkan semula ke katilnya. Setengah jam berlalu, resah gelisahnya semakin menurun. Dia juga mula mengambil ubatnya kembali. Selepas beberapa hari, beliau mula segar & berselera makan. Beberapa minggu berlalu,beliau kembali aktif dgn pelbagai aktiviti.

Menakjubkan bukan.....

Itulah kekuatan warna. Warna merah sering dikaitkan dgn sesuatu y "meransang".
Keterlaluan aplikasinya menyebabkn keadaan m'jd hiperaktif spt contoh:
  • meransang sistem badan kuat
  • emosi gelisah/marah scr mendadak
  • mengakibatkan suhu badan meningkat dgn cepat
Bagi badan y tak sihat, kesan di atas memudaratkan & m'perlahan proses pnyembuhan. Warna biru pula dikaitkan dgn "ketenangan". Ia memberi kesan rehat, sihat & selamat pd tubuh badan........(>_<) chilllllll i love bluuuueeeyyy...!! I am da bluuuuueeeeyyy aura :)
superb book!! by mir hazil azran + eric leong


38 comments:

HEROICzero said...

slalu kat hospital kaler putih/ peach jek. kena tukar kaler la macam ni!

=)

atty's said...

betui warna memainkan peranan dalam kehidupan kita.

Hanis Azla said...

besar sebenarnya peranan warna dalam kehidupan kita kan..

bunga said...

bunga sokong..hahaha..

sbb lau warna pudar mood pun puar..haha..

Ct Arina said...

sbb tu cadar hospital kaler putih. hihi^^

Oasis said...

Hurmmm..untung
saya ni dua kali gagal dlm pemeriksaan kesihatan sbb rabun warna. adeh

misz beauty said...

if cam ni sementara beauty tengah belum baik sakit nih kene elak warna merah la ye? hehehee

zati embong said...

bagusnya camtu.jat pn tgh fikir nak cat blik nih.kena amek kaler yg tenang2 nih,senang nk tidur O.o

ghost writer said...

mungkin kaler juga macam mood yang sentiasa berubah..so kena lar selalu bertukar kaler.

hysman said...

dlm hidup kita ni ada pelbagai warna kehidupan..tp yg penting warna asas kena betul...hehe

Jojoe said...

o..o.. i love red tau... huhu....u oso in my list!!.. ;-)...

nur aisya humaira said...

betul2 kan..:)
color hijau tenang je...:)

Novelgurl said...

Salam..wah ! hebat ! mmg betullah..pttla lembu nmpk merah dia kejar..hahha.

Hanis MY said...

wow..colors works in myterious ways...

Siti Nur Fatimah binti Mohamad Ali said...

warna warni nya..wat sy lapau...

merahitujambu said...

info yang menarik tu....

n@jwamz said...

@heroiczero:: tukar putih laa.. putih itu suci dan bersih...=)

@atty's:: yer..itulah y kita panggil aura..

@hanis:: warna sedikit sbyk menunjukkan personaliti kita.. ex merah ade baik buruknyer..

@bunga:: a'ah..semangat pun x berkocak!!

@arina:: yaa..maybe..

april said...

how about yellow ?

saya suka kuning - seperti memberi tenaga.
tapi somehow saya rasa ia kurang sesuai apabila berada dalam mood depresi.

CiPoT CeDoT said...

owhh...merah tuh merangsang kan..patot la bila tngok tin coke rasa terangsang je...hokhok...terangsang nak meneguk sampai kering...akhaz...

Citarasa Rinduan said...

salam ziarah..
terima kasih atas info ini..
kak terharu sebab awk sudi singgah ke blog kak ayu..

nanti nak gunakan info ini utk diri sendiri..terapy...

oh yer..kak minta izin boh blog awak dalam bloglist kak ayu yer

niesz said...

niesz suka color ijau, mata jd tenang je bile pandang, boley rest kan mata kan..

Qistina Filzah said...

i pon like blue...baby blue, pink n purple...purple plak mksd dier ape?hehe

oranglidi said...

wah. sampai camtu hebat nya warna ni ye. ni aku rasa nak masuk pertandingan mewarna ni. hehe

kiwi said...

x brani kiwi nk mkn kek tu..byk wrne sgt..hihi

Nesa Wazir said...

nesa suke warna grey.ehehe ;P

nas said...

nice entri
betul tu..kalau kaler merah.. mst beri efek negatif kalau kita terdedah pada pandangan terlalu lama...
tu la boleh depressed...
warna lembut la paling baik~

Encik Psychopath said...

hum effect juga ya ? cuba ceritakan tentang warna boxer yang harus dipakai ? jika adalah dalam buku itu.

Anati Soki said...

life is colourful :) cewah...

NaNaoSaKi said...

klu warna pink??? hehehe.. cm nk beli jgk la buku tu :)

HEROICzero said...

hehe yelah. tapi kalau makanan yang kaler2 macam kat post tu, memang tak lalu la. =P

SyedGraphiX said...

mcam best je buku tu

Shaheila Malek said...

cantik :) sy suka biru dan hijau ^^

ciK LyndaWawa igUana said...

menariknya kek yu..yummi..wuwuwwuuww=]

NOOR FATIN said...

aah.. warna mempengaruhi segalanya..

NOOR FATIN said...

aah.. warna mempengaruhi segalanya..

n@jwamz said...

april:: kuning more to happiness atau hepi go lucky cenggitu laa

cipot:: haha x de maknenyer...

novelgurl:: ye la kot!hahaha

kak ayu:: tenkiu:)

heroiczero:: hahaha ye ke?colourful pancake tu lebih sesuai utk kekanak ribena-attractive!

n@jwamz said...

oasis:: maknanya awk nampak hitam & putih je ke?

oranglidi:: haha ye'ye o je...

nas:: yes! agree dgn kamoo:)

Cik Bidadari said...

erkkk... kita kalau nak mengamuk kena tengok color.... sebab tulah dalam beg kita da kertas color byk warna.... huhuhuhu... awak... pic untuk entry nie cantik sgt... pandailah awk... macing giler.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails