Sunday, March 6, 2011

Adakah anda tahu??

Sumber [Forwarded email]...

Kiti diajar dalam buku Biologi (terbitan Kafir) bahawa sumber vitamin B yang baik datangnya dari hati ayam dan hati haiwan2 lain, tetapi Nabi saw tidak menggalakkan pemakanan organ dalaman haiwan.

Hati ayam dapat melembabkan otak kita kerana hati merupakan organ di mana semua toksin akan dikumpulkan dan dineutralkan. Oleh itu, kepekatan toksin adalah tinggi dalam hati. Maka, anda percaya Nabi saw, atau buku terbitan kafir itu?

Kita sibuk dimaklumkan bahawa kopi tidak bagus untuk kesihatan. Namun sebenarnya, kopi adalah kegemaran Nabi saw, selain susu dan madu.
Cuba tengok yahudi dan orang2 barat, mereka minum kopi dari zaman dulu lagi. Dan sehinggi kini, para profesor di universiti barat semua ada segelas kopi di tangan mereka.

Kita diberitahu bahawa daging kambing tinggi kolestrol. Tetapi, kambing sebenarnya adalah makanan Nabi saw. Buku2 sains ini seolah2 cuba merendahkan gaya pemakanan Nabi kita. Sebenarnya, daging kambing adalah daging yang paling kurang kandungan kolestrol.

Kita dikaburi dengan gaya hidup McDonalds yang kononnya ia merupakan makanan yang bagus, namun sebenarnya McDonalds adalah makanan yang sangat tinggi MSG dan kolestrolnya, dan paling banyak lemak tepu trans.

Kita terpengaruh dengan Coke dan Maggie. Padahal Coke itu sangat beracun dengan mempunyai gula yang tinggi, berasid, dan pH 3.5.



19 comments:

missgee said...

1. Saya memang tak makan hati2 haiwan..

2. Kaki Kopi

Sayangnya, gemar makan kat McD.. hurmm..
Perlu diubah..

n@jwamz said...

yaa...kena ubah tuu.. bukan ape, mcD m'dtgkan bahaya in long term.. masih sehat alhamdulillah ni, we stil can handle..tapi kalau jatuh sakt nnti haa..peritnya kita jua y tggung..
i love coffee too!!

bunga said...

bunga suka makan hati..hehe..xtau nape..tapi bunga mmg suka kopi..cayalah...

semua jenis daging bbunga makan gak..

pe pom bgs entri ni..cayalah..

Gen Fujita said...

Orang putih pun ramai yang mengakui keburukan makan fast food terlalu kerap.

S..U..D..@..I..S said...

sangat suka susu kambing..sedapppp...
daging kambing pun suka

HATYCIKNUURUL said...

adeyy,letih nk cri mane button nk komen,..
erm,mmg xamalkn mnum coke n air tin lain!,.huhu,..
dlm coke ade 15sudu gula,.huhu,..byangkan kite buat kopi segelas ngan 15sudu gula,mmg gile pening!,.hehe,..
nice info,.

fiezah91 said...

hehe.. pernah terbaca ni dulu..

kopi tu elok untuk kesihatan tapi sy x boleh nak minum kopi.hehe.. fening.. :P

Arol Mubin said...

Maggie Arol memang suka makan. Hehe. ;D Tapi Coke memang tak suka minum. Sebab gas dia terlampau kuat.

JIJI YU said...

heheh..kalo ko tengok kat tivi yahudi punye stesen..aku tengok le kan..hospital2 die sediakan makanan sunnah utk pesakit2 die..terutama ibu yang mengandong..

cik mien said...

cik mien memang suka minum kopi...cik mien juga tak boleh minum air tin yang bergas tinggi nanti masti sakit perut and terberak-berak...hati ayam cik mien memang tak makan sebab rasa dia tak sedap...

niesz said...

lps je niesz tau pasal keburukan ati ni dulu, trus niesz stop mkn..smpai skrg dah x mkn da..

cemomoi said...

lepas dapa info ni dulu dah brenti makan organ dalaman tu

rj Etika said...

wuwuwu...slalu makan pedal dengan paru. sedapp kotttt~

Cik Bidadari said...

betul cakap awak tu. dorang selalu tebalikan fakta.. walaupun betul.. dia ubah... tapi yang peliknya... semua fakta yg betul dorang guna pakai plak. dasar-dasar...

Madey said...

Salam Wa..

Abg suka sgt makan daging kambing dan susu kambing...

kalau mau..marilah ke ladang abg..ade byk kambing dan banyak juga susu..hehe

HEROICzero said...

gud info.

btw, pasal kambing, mungkin kita terkeliru antara kambing dan biri2. banyak beza nilai kolestrol nya.

kadang2 alih bahasa pun tak betul, ye idak? -)

beautiful_rose said...

terlalu taksub dengan ilmu sehingga melupakan iman.

n@jwamz said...

haa...sape yg suke giler mkn organ dalaman haiwan tu better take prevention step from now on.. ape yang Rasulullah x galakkan pasti ada sbbnya kan...bkn terus x mkn, but slow2 la benti..
Susu kambing mmg sedap!! SERIOUSLY..
jom order dekat encek madey..:)hehhehe

zaty luvlianncezzz said...

takut dowhhhh

huhuhu

cepat tingkatkan amalan:(

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails