Monday, October 18, 2010

Kuasa "PENGHARGAAN"


Salam..
Dearie friends(^_^)

Lamanyaaaa tak bw.. windu korang!! hehehe Hmmm.. u all suka membaca tak?? i do love reading..dulu mmg giler novel cintan-cintun romance novel..tapi da slow down, now more to motivational book..mungkin disebabkan ke'mature'kan yg melanda diri ini..hiks:)

"How to Win Friends $ Influence People"such a great book!Written by Dale Carnegie,now available in Bahasa Melayu..Rasanya edisi Bahasa Melayu bukunya lebih besar dan tebal..tulisan pon terang than da real one..Sedap mata membaca..:)

Buku ni mmg da tersangat lama(lagi lama..lagi femes kan)n when da book was first written, da entire world was not yet livin' in cyberspace..Wokeh! Fullstop! Mcm promoter pulak yer!Actually i wanna share wif u ma friends, how dis rily interesting book hav a rily interesting point which can lead us change our life forever....:)

SETIAP MANUSIA............

berkeinginan menjadi HEBAT! - psychologist Sigmund Freud

berkeinginan menjadi orang penting - ahli falsafah John Dewey

menyukai pujian, pujian dan pujian... - Presiden Abraham Lincoln

dambaan supaya dihargai - psychologist William James


Jadi, sebagai insan biasa, pasti kita tak terlepas daripada mempunyai impian sebegitu kan..?? Wujudnya dambaan yg setinggi langit dan tak pernah goyah dalam diri kita.. Setiap insan & makhluk bernyawa ingin dihargai, disayangi...hatta binatang sekalipun (^_^) "Ibu" memang suka dipeluk, dibelai, geletek leher dier kadang2 tu smpai tertito! haha

Kisah betapa hebatnya kuasa 'Penghargaan' ::::

Detroit (nama tempat), seorang guru meminta anak muridnya yang buta Stevie Morrris mencari tikus yang tersesat di dlm kelas.Walaupun cacat, namun Allah mengurniakan pendengaran yang tajam kepada Stevie. Peristiwa itu memberi peluang kepada guru tersebut mengagumi & appreciate anugerah istimewa Stevie buat pertama kalinya. Kata Stevie, penghargaan yang diberi oleh gurunya itulah yang membakar semangatnya untuk mengubah kehidupan dgn mengasah pendengaran dan mengembangkan bakat dlm bidang seni..!! Kini, setekah bertahun-tahun... lahirlah "Stevie Wonder" penyanyi pop dan penulis lagu tersohor era 70-an.


Hargailah insan-insan di sekeliling kita dan berilah penghargaan kepada mereka dengan hati yang tulus ikhlas.. Penghargaan adalah rahsia kejayaan individu-individu terpenting dalam sejarah dunia seperti Presiden Abraham Lincoln dan William Shakespeare..."SAYA MELEWATI JALAN INI HANYA SEKALI, MAKA APABILA SAYA BERPELUANG MENGEMBIRAKAN HATI ORANG DI SEKELILNG SAYA, BIARLAH SAYA MELAKUKANNYA SEKARANG. KERANA JIKA SAYA MENUNDA, MUNGKIN SAYA TIDAK AKAN MELEWATI JALAN ITU LAGI"




27 comments:

Tomato Gurl's Life said...

patut la menyepi je..huhu..
wah entry yang penuh dgn motivasi..
like it :)

n@jwamz said...

cik tom::: hihi...bz sket cik tom:)

My MiRa said...

oh mira sangat suka membaca novel uhuk3

Fello Ariza said...

kalo fell bce novel, 1 novel tuh ambik mase kdg2 smpai5 thun.. sbb mlas mmbce...erkkk :P

n@jwamz said...

mira:: (^_^)

fello:: woOoO..! baek bce sinopsis je kalo cm2 fell:)

Hanis Azla said...

Nice.. Thanks for sharing.. kena cari buku ni nnt..

POSH76 said...

novel pun maless baca inikan motivational books...kalau blog rajinlaa hehe

beautiful_rose said...

aku seorang y gila dengan buku.
amat meminati buku mitivasi dr,hm tuah.
novel pilihan tentulah tulisan dari jhon norhafizan & hlovate.

uh,pesal skema sgt ayat komen aku nieh? =p

missgee said...

Perkongsiaan ilmu..
Menarik!!! :)

Cik Jari said...

yeah..suka dale carnegie...penah baca dlm versi bI...best..bny tips yg berguna.

.s.o.f.i.a. said...

sounds interesting!!!! wajar pi cari buku nie......

SitiMashitahSaidin said...

penghargaan yg terbaik untuk anda!

iszieylyanziy said...

penuh dgn motivasi,,thanks najwa

elmo gemOk said...

motivating me rite now.
siyes.

NARDtheNERD said...

untuk dihargai...
kita perlu menghargai...
:))

TUKANG KATA said...

lepas ni boleh la najwa pulak buat buku..hehe

hanks for sharing d info ya!

fendidahada said...

betul..tapi hati2 di ulik perhargaan...takut terlupa tanggujawab sebenar...huhu

Wawa~* said...

yup3..pnghargaan mmg pnting :D sy pn suka bca n tgk apa2 yg inspirational... really naikkan smangat n buat kita appreciate something more ^_^

NAJ HEBAT said...

naj hebat dtg.. tapi dia tak le hebat. poyo hebat je..


thanks wish bday naj..


lame tak bukak blog. im back!

muahaha.

ape lagi...

gi sanee!! bce buku!

echah mashuri said...

najwaz..aku sayang ko wlaupun kite hnya rakan maya..aku hrgai ko sbg org yng pernah hadir lam hidup ak..heeee

:)
penghargaan ikhlas dari aku !:))

n@jwamz said...

hanis:: yup beb!!

posh:: hik3:) lov bloogin too..

rose:: satu kepala!haha

n@jwamz said...

miss gee:: tanx akak..! luv u:)

cik jari:: (^_^)

sofia:: nice!!

mashitah:: tq dear...

is:: tq is krn spend time baca:)

n@jwamz said...

elmo:: hebatttt!! alhamdulilah......

nard:: agree!

tukang kata:: ilmu masih kurang...hehe tp InsyaAllah someday...

fendi:: agree!

wawa:: betul tu dear...

n@jwamz said...

naj hebat::: hahaha! kamoo sahabat maya ku yg hebat naj!!ikhlas dr njwa:)

echah:: mmmuackkkss!! lebiyuu echah!

khaifaiz said...

entry yg menarik.. hope muslimah sume dpt memanfaatknnye..

Lyn Sery said...

aku rasa pakai sanggul tinggi itu nampak hudus.

n@jwamz said...

khai & lyn:: beb, korang silap la komen entry...hahaha it's okke...
yes dear...sgguh hudus sanggul tggi bebenor tuu..ngee:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails