Wednesday, September 22, 2010

Hargailah zaman remaja...


Dearie friends,

Paper ari ni kalau korg baca pasal dua beradik kembar telah ditemui..
Muda sangat baru 14 thn,seusia ma youngest sis.. Of cos u guys tahu kan..
Tapi yg mnyedihkan dorg telah mengaku terlanjur melakukan hubungan t'larang..
Ya Allah.. poor their parents.. Mengikut kata hati binasa jadinya..
Cinta kalau mngikut nafsu & bukan kerana Allah semata-mata,buruk padahnya..

Wahai remaja2,adik2 tersayang..

Zaman remaja mmg indah.. Time ni laa kita ada ramai kawan, kenal ramai org,
punya banyak 'secret admire'..but dis doesn't mean we can easily do wat we
wnna do.. Remember,He sees us! Allah amat hampir dgn kita, lebih hampir drpd
urat marih yg ada di leher kita.. Jadi, peringatan utk sesama Islam, juga me
myself.. Hargailah zaman remaja kita, jagalah ia baek2.. Jauhilah zina kerana
di situlah letaknya maruah kita sbg seorg perempuan..wanita..

Namun, masih belum terlambat utk kamoo bertaubat adik2 sayang..
Maha Penyayang Ya Rabbul Jalil, masih memberikan peluang & waktu..

*baca kat sni- kembar




37 comments:

white eve said...

ya allah..takutnye lah kan..umo 14?? sedih mak bapak tau anak camtu kan.. sedih gile dengar banyak sangat cite macam niy..hou~~

.s.o.f.i.a. said...

ada gak terbaca pasal nie tadi kat blog mana ntah............... risau!!!! me ada adik meniti usia remaja....... susah nak kawal budak2 skang nie............

nas said...

yup2..
knelah hargi zaman remaja..
yelah..zaman nie banyak sgt dugaannyer
lagi2 dekat sangat dengan unsur2 maksiat disana sini...
kne jauhilah zina..
caranya?
dengan jauhi pergaulan bebas antara lelaki n perempuan :)

hiro said...

setuju tuu..

Madey said...

Assalamualaikum

Zaman sekarang nih..macam2 benda boleh berlaku...

dunia dah akhir zaman..

anak2 tak hormat kedua ibu bapa lagi..

jika ibu bapa anda masi hidup..hargai la mereka...

esok jika mereka tiada..jgn la nak sedih..or meraung2...

Fay Nana (Cik Fana) said...

masyallah...apa lah nak jadi dengan remaja sekarang ni? =____=

Pinky Pixie said...

umur mcm tu bleh tlanjur. isk2..

n@jwamz said...

nas:: yup agreed!


madey:: peringatan sesama Islam..
tanx dear:)

CgMas said...

Kawal, nasihat, ugut, kalau perlu pukul sekali.. di zaman skrg ni yg banyak sangat pancaroba, ibu bapa buatlah sebaiknya, pastikan mereka dpt bimbingan agama & bg contoh dgn amalan diri sendiri..

Pencacai Alim said...

zaman remaja aku penuh liku2..hahahahaha

CiK QiQi said...

kalau btol2 ilang xpe..ni ikut jntan keparat 2 wtpe..hei...xphm btol la bdk2 zaman skang nie..nk kate xde otak...ade..tp mls nk pk kot

hafizmd said...

Salam Najwa,
Berita camni, tiap kali saya baca..pasti rase sesak nafas jer..risau tgk dan fikirkan nasib adik2, anak2 yang sebangsa dan seagama..hanyut dalam nafsu tanpa sempadan...

1 yg saye cukup pasti, budak2 camni..mmg tak fikir langsung bila nak buat sesuatu...yg dia tahu hanya nk ikut kate hati die saje..

Ya Allah..KAU lindungilah kami dari benda2 camni..ameen

Aya de Luna said...

mak bapak saya slalu pesan,kalau pegi mana2,ingat Allah..ingat yg Allah nampak & tau stiap apa yg kita buat..kalau slalu ingat Dia,insyaAllah diri dan maruah dpt terpelihara..

anyway thanks komen my entry,really appreciate ur opinion.. :)

Yanie J said...

really?huh kcian mak bapak depa.risaukan dorang.blk2 jd cmtu..
haishh

aibaks said...

hmm.. tu la pasal.. kebanyakan kita di lahirkan islam..

tapi xboleh salah mereka.. 'kawan' mereka pun bersalah..

insyaAllah mereka mendapat hidayahNya..

Jojoe said...

segelintir budak sekarang mmg tak pikir panjang bila nak wat apa2..hmmm...

Fina Sophie said...

sy ada adik perempuan usia 15. dah pndai nak bercinta. omg (- -") makin halang, makin buat. so now kami biar saja but time to time always remind her of whats wrong and right. hope cara ni berkesan.

nosembilanbelas said...

sian mak dia. sekarang kembar memang tak rasa apa2. tunggu dalam masa tak sampai 20 tahun, dia akan menyesal tak sudah

Peminat Katie Holmes said...

buat malu kampar ja.
aku orang kampar tahu.haha

AMELIA said...

kadang-kadang mak bapak pun tak boleh salah kan.. remaja umur macam nie perlukan perhatian yang lebih jauh. zaman kita pun dah haru biru, macam mane pula zaman kite pulak yang membesarkan anak-anak naty.

Nur Hawa Mohd Zin said...

kenapa...kenapa..dan kenapa....
apa..apa..apa..dan apa...

persoalan yang masih tak terjwab..tak sayang diri ke? entahlah...

NARDtheNERD said...

remaja sekarang ni.
ishishish.

=)

Amni said...

Saya baru tau... baru nak baca ni.. hoho.. sangat lambat kan saya... YA allah... budak2 sekarang.. hum.. risau! macam mana zaman anak-anak kita nanti yerk.. hum...

S..U..D..@..I..S said...

jadilah diri sendiri..jgn meniru cara gaya orang lain

NICK IRFAN said...

ha! ada gak terbca dalam paper adoi.. sian dorg ni msti kurang didikan agama la ni..

n@jwamz said...

WHITE EVE:: a'ah x sangka kan..

SOFIA:: me too! slalu igtkn dorg..

HIRO:: thumbs up!

CIK FANA:: terpengaruh cinte buta

PINKY:: huhu ikut nafsu!

n@jwamz said...

CG.MAS:: nasihat yg sgt berguna:)

PENCACAI ALIM:: kalu cm 2, aku doakan zaman tua ko penuh bahagie..hiks

CIK QIQI:: haha woOoO marah nampak qiqi...mmg patut pun!

HAFIZMD:: totally agree!!

echah mashuri said...

aiyarkkkkk.....bdk2 ni advnce betol!
echah umo 14 tu cnta pn xkenal mcm mne..ni kn plak seksuality..haha

ejaa said...

menyesal tak ada gunanya. benda dah jadi kan..
huhu tapi stil boleh baiki.

Sumandak Kinabalu said...

I am sad for their parents.
Masuk tv nangis2 rayu anak pulang...
Keja siang malam untuk keselesaan anak2, tapi inikah balasan yg patut diterima?? sampainya hati...

AngahSayang2314 said...

najwa angah datg sini.....
x sempat nak baca tak sihatttt

n@jwamz said...

AYA DE LUNA:: Alhamdulillah

YANIE:: Berkaseh smpai x igt mak ayah

AIBAKS:: A'ah..

JOJOE:: Ikut sgt darah muda..

FINA:: Emm..maybe

NOSEMBILANBELAS:: Yup..:)

PEMINATKATIE:: Haha! Ceh! cam siot jer kan..

AMELIA:: Rasanya mak ayah dorg da wat g terbaekk..Wallahua'lam...

Cik awe:: hahaha fenink fenink:)

Ezao' Edogawa said...

tu lah pasal. aku pu remaja jugak.
tapi aku pun tak pham asl dorg ni terpengaruh sangat sampai mcm ni. heran betul. Biasanya teen prempuan umor 14-17 mmg mudah tpngruh. on my side

n@jwamz said...

NARD:: uhuk3

AMNI:: yup..mesti lgiii challenges lahh!!

SUDAIS:: yes! we are what we are doing for now! hiks

NIK:: Wallahua'lam

ECHAH:: haha..aku pun sma echah!!sejak akhir2 ni je br kenal cinta nih..ye ye oO..hiks

EJAA:: yes dear!

SUMANDAK:: (T_T)

ANGAH:: it's ok..moga cepat sembuh.!

hamzah ian said...

alahai...

Pirate KL said...

kenapa bangsaku jadi begini??? sedihnya pirate rasa

n@jwamz said...

hamzah:: :(

pirate:: uhuh:( aku pun sedey...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails