Tuesday, August 17, 2010

Lagi dan lagi...


Salam friends...


Huu..lama sangat rasanya blog ini dtinggalkan. Uiyooo sawang-sawang pun da penuh nii. Haihh. Lately mood bloggin' hilang ntah ke mna. I dunno why. Maybe nk m'hilangkn diri dari dunia maya ni sekejap. Oh...tp mungkin xkan terjadi kot. Kerana aku & belog just like spongebob need his patrick. Hehe tiba2 rasa excited lak nak berblog (T_T)


Sedih n pilu. Lagi dan lagi.. kes buang bayi. Manusia apakah mereka ni?? In fact, haiwan pun sygkan anak..very3 much! I'm at home. Kat blkg umah aku banyak kucin2 suke lunch dinner kat situ. Back 2 few days ago, sekor anak kucin hilang. Ibu kucin tu punyelah sedey. Ari2 ngiyaw cari anak dia x kira siang or malam even tgh malam dgr lg dier ngiyaw. Dah nearly 1 week she keeps pusing2 cari anak. X give up lgsung. Right now masa tgh bloggin' ni dgr lagi. Uhuk3 poor u honey.....:(


Back 2 da main point of dis entry.. Da sinful act of mankind! Kes pembuangan bayi, kes yg amat tenat skrg nih. Negara kecil Malaysia dgn kapasiti pnduduk x sampai 25 juta org pun tetapi mempunyai GENERASI X BERNASAB over than 17,000 ppl. MasyaAllah... apalah yg menimpa umat Islam hari ni? Majoritinya bayi yg dibuang tetapi masih hidup & didaftarkan. Wat do u think guys?? Yang x didaftarkan masih ramai dan byk lagi bayi terbuang yg meninggal dunia.


Aku rasa akar umbinya perkara keji ni berlaku disebabkn p'gaulan bebas(konsert hiburan y keterlaluan), club2 mlm yg bercambah, laman2 web lucah n filem(melayu barat) yg keterlaluan. Stupid all dis! Merosakkan umat Islam..Semoga kita terhindar drpdnya..


Wahai hati yg alpa.. Ingatilah,dunia hanya persinggahan sementara. Akhirat destinasi kekal abadi. Suatu ari yg pasti, kita tetap akan pulang ke sana mengadap Ya Rabbul Jalil.. maka apa yg akan kita bawa sebagai bekalan?? Renungkanlah.....(T_T)


Semoga Ramadhan kali ini m'berikan kita keinsafan dan keazaman 2 be a better person in dis life n hereafter. Selamat beribadat love u guys!



from my heart...
nukilan hatiku...


39 comments:

shahrul said...

mmg kene bendung semua nih....semua pihak kene ambil tindakan yg sepatutnye...

PUPUT said...

skg dah makin berleluasa laa..pelik tgk..nape laa dorg nak buang baby2 tu..klu malu n xsggp bela pon letak la dpn pintu umah sesape ke..sekurang2nya bernyawa lg..skg manusia dah kurg perikemanusiaan..sdgkan haiwan pon berperikebinatangan..sedih tul...

kata kila said...

nyawa manusia sekarang boleh kata takde nilai;nak buang baby pun tak rase bersalah langsung

Iman said...

Manusia semakin hilang perasaan perikemanusiaannya...terlalu kejam!!!!

Hazwan said...

selamat kembali berblog

cemomoi said...

tul tu tapi banyak faktor berkaitan contohnya makanan yang tak bersih dan syubhah akan melahirkan zuriat yang tak baik yang kelak makin jauh dari Islam

echah mashuri said...

2 la njwa!grm ohhh...time sdp sume syg...time ngandung..ank sndiri pom dbuang..haishhhh

echah mashuri said...

eh..lupe nk ckp..najwaz i miss u la..hihi..*shoutbox xleh load

n@jwamz said...

echah... kalu shoutbox ni sengal+lembab, ko tekan jer F5 ye yunk...sori laaa..huhu

jijie said...

miss u gak.. hehe..
same la dengan ape kite rasa ni.. bila terjadinya blur bila nak menaip entry.. aduhai...

zaman sekarang. bila terlalu maju, banyak pendedahan, semakin banyak la masalahnya...

beautiful_rose said...

panorama yang sangat menyedihkan ini entah bila akn berakhir....

n@jwamz said...

shahrul:: yup, mmg dr dulu lg patutnye tindakan tegas dilaksanakn..


puput:: betul..rather than put da baby in da plastic bag yg diikat ketat n hanyutkn kat sungai..n bila djumpai, MasyaAllah da mati baby tuu..


kila:: a'ah..poor da babies..
da berzina, buang anak lak tuu..


iman:: teruk dr binatang!

sahromnasrudin said...

salam ramadhan..kerajaan harus melakukan sesuatu..tutp semua web lucah atau separa lucah..beri amaran keras kpd artis kita agar jaga pakaian serta memperbanyak program keagaam berbanding AF

Pensel Kontot said...

pilu ati tgk kes2 buang bayi neh...

GaDis CoMeL said...

malaysia ni byk sgt program hiburan

n@jwamz said...

hazwan:: hehe mmg tgh bersemangat nih:)


jijie:: kewkewkewkew:)smalah kte yer..


rose sgt beautiful:: mmm...sampai bila laa bayi2 x berdose ni diperlakukan kejam.. dorg pun tahu sakit..huhu


en.sahrom:: yup! ni tak program yg mendatangkan dosa je byk..


pensel kontot:: sob3....

senandung semalam said...

stju ngan semue d atas..
hehehhee

wanes said...

wanes pun tak tau apa mau ckp lagi,mereka haruslah sedar akan kutukan yang bakal mereka terima akibat perbuatan keji mereka..

nas said...

taw xper...sekarang nie banyak sangat citer pasal kes buang bayi.
giler ape manusia sekarang..dah la aku pernah terbaca ader orang selamba masok baby yg masih idop dalam beg pastu campak jerk kat dalam sungai sampai lemas..cm sial! hah..kan aku da mencarut... :P

Selipar Putus said...

cian kat baby2 yg ta b'salah tu.. ta b'ati perOt langsOng.. dOwang ta salah pOn an.. :(

LiFe KaMi said...

itu ler yg masuk paper tu sejebis jer ntah brape byk sbenar jumlah buang bayi ni, terlalu kejam sgt.. semoga mereka mndapat hidayah dr Allah.

Cheqna said...

semoga kita dan keluarga kita terlindung daripada menghadapi situasi yang sama, n semoga negara kita terlindung daripada bala..

amiin to your doa, may we be better persons from this moment onwards, insyaAllah.

keep on writing!

:-)

ice♥ice said...

tu lar akibatnye kalo tlalu mgikut nafsu bcinta..da pregannt baru nk gelabah..pstu tgamak buang bayi merata2! keji !

MASA said...

masalah gejala sosial masih boleh diatasi. laksanakan hukum yg tegas, hukuman tegas yang macamana? ambil contoh Arab Saudi..banyak tak kes buang bayi di Arab Saudi?

Amni said...

Umph! moga kita terlepas dari ujian macam gini kan....

NiNa' said...

perkara macamni..betol22 menyakitkan kan..
hmmm
manusia bila da terlampau ikut nafsu..~ T_T

soffea said...

huhu. ntah la najwa.. skrg nie makin menjadi2 kes buang baby nie. sedih giler kowt tgk benda2 cmnie. sian baby tu. n paling geram ngan parents yg tak bertanggungjawab tu. dh la berzina, buang baby plak tu. kalo takde tindakan yg keras, dorg takkan sedar. huhu.. dunia akhir zaman~

n@jwamz said...

Dear bloggers::

Sgt menghargai komen kalian..nice! korang sgt prihatin isu yg hebat diperdebatkan skrg nii...in da future, kta jugalah pewaris yg bakal mencorakkn da flow of our sociality life(T_T)

missgee said...

Hati yang mati..
Jiwa yang kejam tanpa belas kasihan..
Melayukah itu??? Buang bayi tanpa
bersalah..tanpa takut dosa..hurmmm

Nesa said...

sedih tgk brite psl buang bayi..

Tomato Gurl's Life said...

manusia nak akhir zaman...berzina dah satu dosa...tambah lagik dosa buang baby...hurm..dunia2...nauzubillah semoga kita semua tak tergolong dalam gologan camtu...

fiezah91 said...

sedih je gk isu pembuangan bayi.. mcm dah kembali pada zaman jahiliah.. rasanya zaman jahiliah lagi oke sbb diaorg xda ilmu pengetahuan dan xda agama..dan diaorg cuma tanam bayi ppuan hidup2..tp kita skrg zaman skrg x kira bayi laki ppuan.. semua dibuang.. T_T

Mohd Shahrul Hafizi said...

Banyaknya!!! T_T

n@jwamz said...

miss gee:: kerana nafsu serakah..bayi yang tiada dosa menjadi taruhan.. melayu kita....Astaqfirullahhal'azim...


nesa:: me too dear......:(


cik tom:: ameen...


dik fiezah91:: a'ah..lagi teruk dr zmn jahiliah...


shahrul:: ape??

ciK LyndaWawa igUana said...

hai najwa...salam singgah...=)

n@jwamz said...

cik lyndawawa iguana:: klako nama pena u...hehe yer, sggah laa...

arekymz membuyau said...

sedih gle bile tgk anak2 kecik dibuang mcm sampah je..
mase buat zina x terpikir pulak..
dah tu buang anak mcm tu je..
jawab la kat akhirat nnt..

Nitin said...

ramadhan kareem dear, hope you are keeping well, and thanks for visiting. we live in a bad time in one way. with a lot of immorality lurking around. all we can do is keep our hearts pure. :)

~^CoKLaTsToBeRi^~ said...

harap kita tak terjebak sekali, Insyallah.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails